Onze Zester Lieke de Groot begon 1 april 2020 bij Zestgroup. Nee, geen 1-aprilgrap… zij begon aan haar eerste baan in de consultancy tijdens de Corona-periode. Hoe ze deze periode ervaren heeft vertelt ze in onderstaand artikel.

Januari 2020 tekende ik mijn contract bij Zestgroup met het vooruitzicht dat ik 1 april “normaal” zou starten. Dit “normaal” werd toch net even iets anders: geen handjes schudden op kantoor, maar een digitale onboarding vanuit thuis; zo begon ik mijn eerste werkdag als Business Consultant bij Zestgroup. Ondanks de bijzondere omstandigheden kreeg ik wel een warm welkom met een lief kaartje en een bos bloemen thuisgestuurd.

De digitale wereld

Ik kan goed begrijpen dat het voor Zestgroup ook even schakelen was wat betreft de digitale onboarding, flexibiliteit in trainingen en opdrachten zoeken voor de nieuwe Zesters. Al snel konden we aan bepaalde trainingen van de masterclass beginnen. Ik moet zeggen, na twee jaar niet meer met je neus in de studieboeken gezeten te hebben, was dat wel weer even wennen. De trainingen van PRINCE2® Foundation en Lean Six Sigma werden digitaal gegeven door ervaren trainer Jeroen Geurtsen. Via Teams was zijn uitleg goed te volgen. Daarentegen was het afnemen van het examen voor het behalen van de certificaten een beleving op zich: via een bepaalde tool kon een surveillant online meekijken tijdens het maken van mijn examen; toch wel gek als er opeens iemand uit je laptop tegen je begint te praten die jij zelf niet kan zien. In de zomer stond de training ABC Scrum Master op de agenda die op het kantoor van Zest plaatsvond (op gepaste afstand uiteraard). Het was erg leuk om eindelijk wat Zest-collega’s te zien!

Ondanks dat ik bijna nog niemand persoonlijk ontmoet heb, is de begeleiding vanuit Zestgroup super.

Kennismaking aan de keukentafel

Terwijl ik trainingen volgde zocht Zestgroup hard naar een (stage)opdracht voor mij. Al snel hoorde ik dat er een opdracht voor mij gevonden was. Voor mijn introductie bij dit bedrijf kreeg de keuze: of een digitale ontmoeting met de opdrachtgever, of een ontmoeting bij de opdrachtgever thuis. Ik koos ervoor om bij haar thuis af te spreken, mits we allebei gezond waren en 1,5 meter afstand hielden. Ik moet zeggen, het was wel een beetje apart om gelijk bij de eerste ontmoeting in iemands privé-omgeving te komen. De scheiding tussen werk en privé werd gelijk een stuk kleiner. Desalniettemin was het een geslaagde ontmoeting/introductie en hebben we elkaar gelijk beter leren kennen. Wel grappig dat ik de opdrachtgever eerder heb ontmoet dan mijn eigen collega’s bij Zestgroup.

Blijf in contact

Over fysiek contact met mijn collega’s van Zestgroup kan ik dus heel kort zijn, dat is er niet! Ondanks dat ik bijna nog niemand persoonlijk ontmoet heb, is de begeleiding vanuit Zestgroup super. Ik heb bijna wekelijks contact met mijn manager en voor mijn opdracht krijg ik ook begeleiding. Gelukkig waren de eerste gesprekken via Teams, zodat ik toch een gezicht had bij de persoon. Verder heb ik via WhatsApp contact met mijn collega’s die ook sinds 1 april gestart zijn en de Masterclass Consultancy bij Zest volgen. In de WhatsAppgroep wordt regelmatig gevraagd hoe het met iedereen gaat. Daarnaast heeft Zestgroup ook allerlei leuke digitale activiteiten georganiseerd om toch in contact met elkaar te blijven. Maar uiteindelijk kijk ik er echt naar uit om mijn collega’s bij Zestgroup in het echt te ontmoeten!