De belangrijkste motivatie voor mij om te werken als SAP BI Consultant is dat ik mensen in staat stel om hun werk nog beter te doen. Dat is heel dankbaar werk. Bij Plainwater kwam ik terecht in een relatief klein bedrijf met grote klanten. Dat bevalt goed want de lijntjes zijn kort en we vormen een hecht team. Wat mij ook aanspreekt is dat we liever een leuke opdracht kiezen, in plaats van een groot project waar we veel geld mee kunnen verdienen. Dat past goed bij mij. En natuurlijk spelen de leuke dingen die we doen bij Plainwater ook wel een beetje mee. Dit jaar zouden we bijvoorbeeld naar Schotland gaan met heel het team, maar helaas gooide corona roet in het eten.

Direct meedraaien

Vanaf het begin draai ik hier als volwaardig consultant mee. Ik werkte direct mee aan projecten, pakte mijn eigen klussen op en er werd ook meteen om mijn mening gevraagd. We doen hier allerlei projecten. Van advies tot implementatie, projectmanagement, training en beheer. Het ligt vooral aan de situatie en de behoefte van de klant waar we ze mee ondersteunen. Ik ben zelf veel werkzaam voor Alliander. Daar hebben we een project- en beheerteam dat Alliander continu ondersteunt met BI-vraagstukken.

Als consultant denk ik samen met klanten na over oplossingen, welke resultaten belangrijk zijn en waar we rekening mee moeten houden bij de ontwikkeling.

Als consultant adviseer ik klanten bij hun vragen op het gebied van BI. Denk bijvoorbeeld aan een afdeling die meer inzicht wil hebben in de trends binnen een bepaald marktsegment. Ik ga dan met ze in gesprek wat ze precies willen. Ik denk samen met ze na over een oplossing, welke resultaten belangrijk zijn en waar we rekening mee moeten houden bij de ontwikkeling. Vervolgens komen we met een voorstel, zoals het ontwikkelen van een dashboard. We willen ervoor zorgen dat ontwikkelaars daarna met minimale vragen aan de slag kunnen om het te bouwen.

Leren omgaan met verschillende type personen

Die adviesrol is best uitdagend, omdat er altijd veel mensen betrokken zijn bij dit soort projecten. Hierbij kan ik de kennis die ik heb opgedaan bij iTrainee goed toepassen. Niet alleen de ins en outs van SAP, maar ook de soft skills zoals presenteren en omgaan met verschillende type persoonlijkheden. Ik kijk daardoor ook goed naar het type persoon waarmee ik te maken heb en pas daar mijn tactiek ook op aan. Hoe benader ik iemand om iets gedaan te krijgen? Dat ligt soms in de nauwkeurigheid van mijn e-mail en soms juist in non-verbaal gedrag. Het is vaak relatief simpel, maar wel nuttig om toe te passen.

Naast mijn werk als adviseur, ben ik bij andere projecten weer betrokken bij het bouwen van applicaties. Daar vervult een collega van mij dus de rol van adviseur en ga ik daarna aan de slag om dat wat er bedacht is uit te voeren. Samen met de andere bouwers gaan we dan het dashboard of de applicatie inrichten. Daarnaast testen we ook wat we gebouwd hebben en dat doen we ook samen met de users. Als bouwers krijgen we ook wel de vrijheid om onze eigen ideeën toe te voegen. Maar dat doen we wel binnen de wensen van de klant en volgens onze eigen werkwijze. Meestal helpen we na het bouwen ook bij de implementatie.

Door zowel aan de advies- en ontwikkelkant te werken, begrijp ik veel beter waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. En kan ik ook kritische vragen stellen als ik denk dat er mogelijk iets beter kan of niet klopt. Vind ik beide kanten ook even leuk? Ja, ik zou ze graag allebei blijven doen. Maar stiekem vind ik het bouwen wel het leukst.

Zoeken naar je passie

Met Plainwater heb ik een perfecte match gevonden. Daar ben ik iTrainee dankbaar voor. Ze gaven me structuur waardoor ik nu makkelijker door kan groeien. Ze hebben eigenlijk het fundament gelegd. Het traineeship was een mooie investering in mijn toekomst, die ik iedereen aan zou raden. Ze besteden aandacht aan wat jij belangrijk vindt. En weet je dat nog niet? Dan helpen ze je met het zoeken naar jouw passie en de beste match. En dat is in mijn ogen belangrijker dan salaris en andere randzaken.

Wil jij net als Femke je carrière een kickstart geven met het SAP traineeship van iTrainee? Doe de test en check of je past in het profiel!

Werken als SAP Consultant

via iTrainee

Afgestudeerd? En nu? Meteen aan de slag, of eerst nog doorleren? Ons traineeprogramma voor SAP, de meest gebruikte bedrijfssoftware ter wereld, biedt je een unieke springplank naar een topbaan bij een topbedrijf. Alleen voor ambitieuze talenten! Kun jij het aan?

Ja, vertel me hoe dat werkt!