Vooroordelen over de IT

Vooroordelen over de IT. Iedereen heeft ze wel (al is dat misschien ook een vooroordeel van mij).

Vooroordelen kunnen negatief zijn – dat is vaak de eerste associatie bij het woord – maar er bestaan ook positieve vooroordelen. Vaak worden ze gebruikt om iets tastbaar te maken of overzicht te creëren wanneer iets bijvoorbeeld buiten je eigen ervaring of belevingswereld ligt.

Mijn vrienden hadden ook vooroordelen over mijn switch naar de IT. Ik was nooit degene die super enthousiast werd van de allernieuwste computer of een ander besturingssysteem (bv. Linux), ik had een hekel aan het installeren van nieuwe programma’s (als dit om meer vroeg dan enkel op ‘Next’ klikken) en was het meest bij de IT-servicedesk op de campus te vinden. Kortom, niet iemand die je zou bestempelen als een computernerd. Ik snap de vooroordelen van mijn vrienden dus best, want als je aan IT denkt, zijn dit soort dingen hetgeen wat gelijk in gedachten komt, toch?

Ik ben een sociale IT-nerd in een dynamische, uitdagende en innovatieve sector en ik ben er trots op.

IT zou niks voor mij zijn

Zelf had ik ook veel vooroordelen over de IT (en over mensen die binnen de IT werken). IT zou niks voor mij zijn, want wie wordt er nou gelukkig van de hele dag met je neus in de computer zitten in een stoffig, donker hok? IT zou niks voor mij zijn, want het is echt een (oude, witte) mannenwereld met antisociale gamers en nerds. IT zou niks voor mij zijn, want ik heb niet de goede (studie)achtergrond of werkervaring.

Deze vooroordelen boden overzicht, want er waren al zoveel studies en werkrichtingen om uit te kiezen, dan is het makkelijker om de vooroordelen over bepaalde richtingen, zoals IT, te geloven in plaats van NOG MEER keuze te hebben. Toch?

Een open blik

Maar wat gebeurt er als je voorbij deze vooroordelen kijkt, je blik openhoudt en gaat handelen volgens het principe ‘eerst zien, dan geloven’?

IT is zoveel meer dan hardware en besturingssystemen. Het is ontwikkelen, bouwen, communiceren, managen, testen, ontwerpen, brainstormen, aanpassen, brandjes blussen, vooruitdenken, puzzelen, beveiligen en nog veel meer. Het is tijd om het karakter van de IT-sector van stof te ontdoen, want IT is complex, dynamisch, super breed, innovatief, spannend, prikkelend, leerzaam en uitdagend. Laten we nieuwe, positieve vooroordelen over de IT de wereld in helpen: IT is geschikt voor iedereen die het leuk vindt om te groeien, (zichzelf) te ontwikkelen en nieuwe dingen te ontdekken.

Geloof je me niet? Ik daag je uit om het tegendeel te bewijzen – of wellicht juist om je eigen vooroordelen te tackelen (of positieve te bevestigen): eerst zien, dan geloven. Durf jij je te verdiepen en meer informatie in te winnen over een carrière in de IT? Durf jij met een open houding naar een Calco kennismakingsevent te gaan?

Ik ben een sociale IT-nerd in een dynamische, uitdagende en innovatieve sector en ik ben er trots op.