Maaike van der Vlist (25) werkt sinds een half jaar als Functioneel Applicatie Specialist bij ABN AMRO Clearing op de Zuidas in Amsterdam. Haar eerste verre werkreis naar Chicago zit erop en de volgende staat alweer op de planning. 

Ik beheer de applicatie die handel mogelijk maakt

Ik werk sinds juli bij ABN AMRO Clearing. Deze organisatie zorgt onder andere voor een veilige uitwisseling van geld tegenover stukken op de  financiële markt. Bijvoorbeeld de handel in financiële producten zoals aandelen. Om te kunnen handelen moet je als handelaar garant staan. Het bedrag dat wordt ingehouden om te garanderen dat je aan die verplichting kan voldoen noemen we margin. Het onderdeel van ABN AMRO Clearing waarop ik werk houdt zich bezig met die garantie. Ik werk als functioneel beheerder van de applicatie, Margin Module. Met deze risicomanagement applicatie garandeer je als bedrijf dat je aan je betaling voldoet.

Van Functioneel Applicatie Specialist tot Business Analist

In mijn rol als Functioneel Applicatie Specialist zorg ik voor de correctheid van de margin die de risico’s voor ons als clearing-partij helpt af te dekken bij de handel. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de afdeling Risk op meerdere momenten per dag de margin berekend wil hebben. Daarvoor komen ze bij mij. Ik ga vervolgens naar de developers om te overleggen welke functie hiervoor nodig is. Op dit moment is mijn functie heel breed. Ik ben Functioneel Applicatie Specialist, maar ik werk oook heel veel direct samen met de stakeholders van de business. Ik ondersteun onder andere de afdeling die de mogelijkheden onderzoekt op de markt voor de features die onze klanten graag in de applicatie zien.

Het was voor mij een geweldige kans, die mij bovendien veel heeft opgeleverd.

Mijn eerste business trip

ABN AMRO Clearing heeft zo’n elf kantoren over de hele wereld. Zoals in Londen, Frankfurt, Sidney en Chicago. We werken er op het moment druk aan om de ICT te globaliseren, zodat overal dezelfde systemen staan en het makkelijker te onderhouden is. Hoewel ik nog maar een klein half jaar in dienst ben, mocht ik onlangs al naar Chicago om daar te praten over de implementatie van de Margin Module applicatie. Omdat de regelgeving daar anders is, ze op andere beurzen opereren en vanuit een andere tijdszone handelen, kan de applicatie niet een op een vanuit Nederland gekopieerd worden. Het vraagt nogal wat aanpassingen.

Veel werk in een korte tijd

Het was voor mij een geweldige kans, die bovendien veel heeft opgeleverd. Zo ontdekten we dat er een afwijkende margin in het systeem zat, iets dat zeker in de VS flink wordt afgestraft door de financiële autoriteiten. Ik kon daar op kantoor meteen naar de tester toelopen. Samen onderzochten we wat de requirement was, belden met onze developer in Nederland en niet veel later was het geregeld. Daar hadden we anders veel meer tijd voor nodig gehad. Door het tijdsverschil zijn we normaal maar zo’n drie uur per dag tegelijk bereikbaar. Het doorvoeren van één zo’n requirement duurt daardoor soms wel een paar weken.

Support model en de regels in kaart

Daarnaast heb ik mijn tijd daar gebruikt om te werken aan een supportmodel voor als we in Chicago live gaan met de applicatie. Daarin staan scenario’s beschreven en wat we doen als er iets fout gaat of als er iets nieuws gebouwd moet worden. Dankzij dit supportmodel kan er straks sneller actie ondernomen worden. Ook heb ik de regels van de Amerikaanse Autoriteiten Financiële Markt in kaart gebracht, zodat de applicatie hierop ingericht kan worden.

Ik kreeg de tip om kansen te grijpen als ze zich voordoen. Toen de plannen voor Chicago op tafel kwamen heb ik initiatief genomen.

Kansen grijpen

Mijn manager bij ABN AMRO Clearing heeft mij vanaf het begin af aan gestimuleerd om kansen te grijpen, net zoals mijn fine accountmanager bij Brunel met wie ik dit soort dingen bespreek. Toen ik net startte, kreeg ik te horen dat mijn functie breed is en dat ik er zelf vorm aan kan geven. Ik kreeg de tip om kansen te grijpen als ze zich voordoen. Dat bewustzijn heeft me veel gebracht. Toen de plannen voor Chicago op tafel kwamen heb ik initiatief genomen. Ik heb samen met mijn manager een lijst met doelen opgesteld die ik daar graag wilde behalen en welke Amerikaanse collega's ik wilde ontmoeten. Met deze lijst ben ik in het vliegtuig gestapt.

Lees meer inspirerende verhalen op de website van ABN AMRO