Drie functies ontdekken in anderhalf jaar. Dát kan tijdens het IT Development Program, een unieke kans volgens de Groningse Sabine Hidding (26). Ze begon een jaar geleden met het programma en deelt haar ervaringen.

Hoe bevalt het bij Aegon?

Sabine: "Goed! Alweer een jaar geleden begon ik als business analyst in Leeuwarden. In deze functie werkte ik aan een vrij technisch project. Het doel van mijn project was alle communicatie over onze pensioenuitkeringen digitaliseren. Momenteel versturen we namelijk nog een aantal documenten per post. Hiervoor willen we digitale kanalen gaan gebruiken. Het was een enorm uitdagend project. Na een half jaar ging ik aan de slag als UX researcher."

Je leert hierbij vanuit de klant te denken en creatieve oplossingen voor complexe problemen te ontwikkelen. Dit wordt ook wel design thinking genoemd.

Kun je hiervan een voorbeeld geven?

"Zeker. Het UX-team van Aegon bestaat uit onderzoekers en designers. De onderzoekers houden zich bezig met het uitvoeren van zowel kwalitatief als kwantitatief UX-onderzoek. Dit houdt in dat we de eisen en wensen van gebruikers inzichtelijk maken. Bovendien evalueren we onze producten en diensten samen met klanten. Denk hierbij aan hoe sollicitanten onze sollicitatieprocedure ervaren, maar ook aan wat klanten van onze websites of apps vinden. Na het analyseren van de onderzoeksresultaten vertalen we de bevindingen door naar oplossingen. Op dit moment is zo'n advies vaak behoorlijk uitgebreid. Hierdoor kost het collega's veel tijd om het door te nemen. Om het rapport bondiger te maken, ontwikkelde ik samen met collega's een beknopt format. Hierop kunnen de collega's ons advies in één oogopslag zien."

Wat staat er na deze functie op de planning?

"Dat weet ik nog niet precies. Maar ik heb er wel ideeën over. Zo lijkt het mij leuk om mee te lopen met een projectmanager of product owner. Waarom? Ik wil wel eens van begin tot eind ergens betrokken bij zijn. Ik denk dat je daar erg veel van leert. Tijdens stakeholder meetings werk je dan van business needs naar oplossingen. Binnenkort spreek ik mijn manager hierover. Wellicht heeft hij tips over met wie ik kan praten voor zo'n functie."

Wat is eigenlijk de grootste uitdaging bij Aegon?

"Er zijn veel uitdagingen bij Aegon. Eerlijk gezegd vind ik dat wel leuk, want door al die uitdagingen kan ik blijven leren. Natuurlijk zie ik soms tegen iets op. Neem de eerste functie. Ik was net begonnen bij Aegon, hield mij bezig met ingewikkelde, technische materie én moest alle stakeholders op één lijn zien te krijgen. Dat was best lastig. Maar door vastberaden te blijven, realiseerde ik mijn doel."

Nog tips voor young professionals die ons IT Development Program overwegen?

"Ga ervoor! Het is heel nuttig. Zowel voor mensen die nog niet precies weten wat ze willen als voor mensen die al concrete ideeën hebben over hun loopbaan. Want eerlijk is eerlijk... Ik had van sommige functies een bepaald beeld, maar de werkelijkheid kan zo anders zijn. Dat ontdek je tijdens het programma."