Als je mij een aantal jaren geleden had gevraagd waar ik later in terecht zou komen, was IT niet het eerste wat in mij op zou komen. Met een sociale studieachtergrond leek IT mij een ver-van-mijn-bed-show. Daarnaast was mijn associatie met IT voornamelijk stoffige computerproblemen en had ik geen idee van de brede wereld die zich daarachter schuilhield. Via Zestgroup kreeg ik de kans om een stap te zetten in deze voor mij nog onbekende wereld. Spannend vond ik het wel, maar juist het onbekende heeft altijd mijn aandacht getrokken.
Kansen binnen Zestgroup
In maart 2017 ben ik gestart als consultant bij Zestgroup. Tijdens mijn eerste gesprek bij het adviesbureau was er gelijk een klik. Door de persoonlijke benadering voelde ik mij direct op mij gemak en ging het gesprek al snel niet meer over mijn cv en prestaties, maar over mij als persoon. In de eerste vijf minuten werd mij al de vraag gesteld: “Waar word jij nou echt gelukkig van?”.
Die persoonlijke touch vind ik heel belangrijk en is typerend voor de open cultuur en platte organisatie die Zestgroup nastreeft. Daarnaast biedt Zestgroup jonge consultants veel kansen en ruimte om hun kwaliteiten in te zetten, waardoor zij een snelle groei doormaken. Ik heb mezelf binnen Zestgroup zien groeien, zowel qua ontwikkeling als positie. Zo heb ik in 2019 binnen Zestgroup een stap gezet naar het managementteam als managing consultant en vervul ik sindsdien deze rol naast mijn fulltime opdracht in de IT.
Een sprong in het diepe
Via Zestgroup kreeg ik de kans om een IT-opdracht uit te voeren bij een grote multinational. Een hele mooie uitdaging, maar toch betrapte ik mezelf ook op de gedachte “Kan ik dit wel?”. Ik had nog weinig ervaring in IT en moest mezelf ook nog staande houden in een IT technische mannenwereld. Met de juiste bagage vanuit Zestgroup ben ik in het diepe gesprongen, om vervolgens te ervaren dat die sprong minder diep was dan ik van tevoren dacht. Ik kwam er wel al snel achter dat een inhaalslag op kennisniveau van IT’ers niet realistisch was, maar ondanks dat kon ik met nieuwsgierigheid en leergierigheid toch hele snelle stappen maken. Logisch nadenken en oplossingsgericht werken kan je ver brengen. Nu hoor ik mezelf soms dingen zeggen, waarvan ik een paar jaar geleden mezelf gapend had aangestaard.
Ik raad iedereen aan om de IT-wereld een kans te geven!
Vertaalslag tussen business en IT
Twijfel vooral niet of je het niveau aankan, maar laat wel de techniek bij de techneuten, en focus je op waar jij waarde kan toevoegen en hoe je je eigen kracht kan inzetten om jouw rol te vervullen met de nodige kennis. Al snel kwam ik erachter dat, juist met mijn sociale achtergrond, voor mij een rol was weggelegd in het slaan van een brug tussen IT en business. Iets wat heel cliché klinkt, maar wat steeds belangrijker wordt naarmate de wereld van IT steeds complexer wordt en het gat tussen business en IT groter.
In mijn werk probeer ik mij vooral te verplaatsen in de doelgroep en op basis daarvan de vertaalslag te maken. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk dat je vragen durft te stellen. Ik blijf vaak net zolang doorgaan met vragen stellen totdat ik het helemaal begrijp, maar ook totdat ik het bij wijze van spreken aan mijn oma zou kunnen uitleggen. Daarnaast is het ook een kwestie van je boerenverstand gebruiken; soms lijken dingen vaak moeilijker dan je denkt en wordt er te veel ingegaan op details en uitzonderingen die het juist ingewikkeld maken, en dat terwijl de doelgroep vaak al de basiskennis mist en juist op zoek is naar een “simpele” uitleg.
IT wat “sexyer” maken
Daar komt nog eens bij dat IT vaak als saai en niet interessant wordt ervaren. Dat beeld is voor mij in drie jaar tijd totaal veranderd. IT is super breed en heeft zoveel interessante aspecten, maar het wordt vaak op een “saaie” wijze gepresenteerd. Om die reden probeer ik vaak middelen in te zetten als animaties of infographics om complexe IT-materie of processen op een aantrekkelijke manier uit te leggen, en om IT wat “sexyer” te maken. Hier krijgen we veel positieve reacties op; mijn dag is pas echt geslaagd als iemand tegen mij zegt: “Ik begrijp nu eindelijk hoe het zit!”.
Na drie jaar is gebleken dat IT toch niet zo “ver-van-mijn-bed” is en een stoffig imago heeft als ik dacht, sterker nog; ik raad iedereen aan om de IT-wereld een kans te geven!