Na mijn studie Criminologie kwam ik bij toeval in aanraking met security binnen IT. Inmiddels werk ik al een jaar als Information Security Expert op de afdeling Vendor Security Services binnen CISO. Deze afdeling levert (security) diensten om andere afdelingen binnen ABN AMRO te helpen met het managen van hun derde partijen (leveranciers). Een belangrijke functie, want de samenwerking met derde partijen blijft groeien. Het security aspect hierin is essentieel en ABN AMRO weet dat als geen ander.

Je kunt mij eigenlijk zien als een adviseur voor afdelingen die werken met – voor ABN AMRO – kritische leveranciers. Ik ben het aanspreekpunt voor aanvragen en geef advies. Wij werken continu aan het ontwikkelen van onze diensten. Dat is heel belangrijk, want er komt steeds meer wet- en regelgeving rondom het samenwerken met derde partijen.

Samen komen tot een inzicht

Maar niet alleen voor financiële instellingen is dit belangrijk. Het is een maatschappelijk issue geworden. Onderzoeksbedrijf TNO speelt hier goed op in. Met het Shared Research Program (SRP): een samenwerkingsverband tussen TNO, ABN AMRO, ING, de Volksbank, Rabobank en Achmea Bank. De partijen bundelen kennis en besteden aandacht aan nieuwe onderzoekstechnieken op het gebied van cybersecurity. De focus ligt op aandachtsgebieden die ook van belang zijn voor de rest van de maatschappij. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het magazine Innovating in Cyber Security.

Bij ABN krijg je veel kansen. De bank denkt met je mee, vooral als het gaat over je verdere ontwikkeling.

Van onderzoek naar product

Het doel van het SRP programma (en bijbehorende workshops) waar ik aan meewerkte, was om een product te maken dat gebruikt kan worden door afdelingen die werken met leveranciers. Uiteindelijk is dit de Assurance Tool geworden. Met deze tool meet je – op basis van soort product of dienst - of je voldoende kennis hebt van een derde partij (assurance). Hoe belangrijker het product of de dienst, hoe meer zekerheid je moet hebben over je leverancier en hun (security) maatregelen. Een dergelijke tool bestond nog niet, dus het was supertof om hieraan mee te werken!

Blijven groeien

Hoe ik mijn toekomst zie bij ABN AMRO? Ik ben voorlopig nog niet uitgekeken op het werkveld. Bij ABN krijg je veel kansen. De bank denkt met je mee, vooral als het gaat over je verdere ontwikkeling. En zélfs als je ambitie niet (meer) bij je huidige functie ligt. Voor een andere of nieuwe uitdaging kun je vaak gewoon binnen de organisatie blijven. Deze flexibiliteit en de vele mogelijkheden bij ABN AMRO spreken mij erg aan.

Lees meer inspirerende verhalen op de website van ABN AMRO